Iratkozz fel hírlevelünkre...

...így nem maradsz le friss híreinkről, újdonságainkról!

bezár

december
2020
14

Mit csinál a látszerész, optikus, optometrista, és mi a szemorvos feladata?

Ha már nem látunk jól, vagy sokat fáj a fejünk és szemproblémára gyanakszunk, vagy szürkületben vezetés közben vakítanak a szembe jövő járművek, valószínűleg szemüvegre van szükségünk. Igen ám, de kihez forduljunk? Optikába menjünk vagy kérjünk időpontot egy szemészeti szakrendelésre? Akinek még nem volt szemüvege, bizonyosan eltöprenghet a kérdéseken. Ezért most röviden összefoglaljuk, hogy kihez milyen esetekben fordulhatunk.

Mit csinál a látszerész, optikus, optometrista, és mi a szemorvos feladata?

Ha betérünk egy optikába, ott találkozhatunk az optikussal. E szakma régebbi megnevezése a látszerész. Ő készíti el részünkre a szemüveget. Segítségünkre lehet a megfelelő szemüvegkeret kiválasztásában (aki azt gondolja, hogy egyedül is ki tudja választani, téved, mert azon túl, hogy egy keret jól áll-e, rengeteg tulajdonságnak kell megfelelnie, hogy hosszú távon is kényelmesen viselhető legyen), és felírt korrekciós lencsék helyes ajánlásában, a lehetőségek megismertetésében. Miután a műhelyben elkészült a szemüveg, azt a vásárló fejéhez illeszti, beállítja.

Ha a szemüvegünk javításra szorul, vagy nagyítót, távcsövet, kontaktlencsét vagy egyéb kiegészítőt szeretnénk vásárolni, akkor is az optikus-látszerészhez kell fordulni.

Az optometristával szintén az optikákban találkozhatunk. Ő az, aki már magasabb végzettségének köszönhetően megvizsgálhatja látásunkat, szemünket és felírhatja a szemüveget, kontaktlencsét. Fő feladata a szem fénytörési hibájának megállapítása és a helyes korrekció meghatározása.

Az olyan üzletekben, ahol csak „computeres szemvizsgálat” van, ott előfordulhat, hogy nem szakképzett optometrista végzi a vizsgálatot, így az efféle vizsgálat kerülendő!

Az optometrista pupilla tágítás nélkül vizsgálhatja meg a szemfeneket, szemnyomást non-contact módon mérhet, valamint kontaktlencse illesztéssel is foglalkozik, illetve- mivel a legtöbb szakember látszerész végzettséggel is rendelkezik-, segítségünkre lehet a megfelelő szemüvegkeret és lencse kiválasztásában is.

Amennyiben a látásvizsgálat során bármilyen elváltozást vagy betegségre utaló jelet észlel, akkor tovább küldi páciensét szakorvoshoz, jellemzően szemészorvoshoz.

A szemészorvos főbb feladata a gyógyítás, a szemészeti problémák kezelése. A látásproblémák (rövid- és távollátás, színtévesztés) mellett gyulladásos és egyéb szembetegségek diagnosztizálásával és kezelésével is foglalkozik.

 

Következő blog-bejegyzésünkben arra is fényt derítünk, hogy mit jelent a látásszűrés, illetve mi a különbség a látásvizsgálat és a szemvizsgálat között?

Megosztás

Hozzászólások