Iratkozz fel hírlevelünkre...

...így nem maradsz le friss híreinkről, újdonságainkról!

bezár

február
2015
03

A számítógép és a szem

Káros-e a számítógép monitor a szemre?

A számítógép és a szem

Néhány ember állítja, hogy ha sokáig, több mint egy órát, ülnek a képernyő előtt, akkor ideiglenesen a fekete és fehér színeket nem látják tisztán, összemosódnak. (Ezt McCollough jelenségnek nevezik.) Ezek a színek jellemzően a számítógép képernyőjén megjelenő komplementer színek, melyeket, ha sokáig nézünk, akkor okozhat homályos látást, de ez a jelenség egyáltalán nem jelenti a szem betegségét, sérülését, vagy bármilyen károsodását.

 

A számítógép képernyője megerőlteti-e a szemet?

A monitort gyakran hozzák összefüggésbe a szem megerőltetésével. Számos tünetet észlelhet monitorhasználat közben. Ilyenek a szem irritációja (véres, könnyes vagy éppen száraz szem), fájdalom (fáradt, kellemetlen érzés a szemhéjak, vagy a homlok tájékán), problémák adódhatnak a fókuszálással is. A fejfájás, derékfájás, izomfájdalom szintén felmerülhet. Ezek a tünetek azonban könnyen elmulaszthatóak a munkahely átrendezésével, vagy esetleg a monitorhasználóknak a megfelelő szemüveg viselésével.

Bár a szem megerőltetése kellemetlen és zavaró érzés, egyáltalán nem jelenti azt, hogy a monitorhasználat bármilyen károsodást okozna a szemben. Ahhoz, hogy megszabaduljon ettől a kellemetlen érzéstől alapos és körültekintő keresést kell folytatnia a probléma gyökerére vonatkozóan. Érdemes a optometristához fordulnia, hogy kiszűrje az esetleges szembetegségeket, és ha szükséges akkor elkészítse a megfelelő szemüveget. A monitorok és számítástechnikai eszközök értékesítői, a munkahelyi ergonómusok és az olyan intézmények, mint a Munkaegészségügyi intézet szintén hasznos tanácsokkal szolgálhatnak a megfelelő munkakörnyezet kialakítására, ezzel pedig a tünetek megszüntetésére.

 

Hogyan előzhető meg a szem irritációja?

A munkahelyeken a számítógéphasználók általában szeretik a monitort távolabb elhelyezni a szemüktől, mint amilyen távolságban a könyvet tartják olvasáskor. A képernyő tetejét érdemes a szem vonala alá helyezni, hogy lefelé kelljen nézni, így kisebb a szemrés, ami a szemszárazságot csökkenti. A dokumentáció, vagy írott anyag, amit használ a számítógépes munka közben legyen olyan közel a képernyőhöz, amilyen közel csak lehet, így gyakorlatilag minimálisra csökkenthető a fej és a szem mozgatása, valamint a fokuszálásbeli különbségek.

A munkahely megvilágítása ne legyen túl erős, a gyenge fény alkalmazásával a fényvisszaverődést küszöböljük ki a képernyőn. Néhány munkahelyen túlságosan erős fényforrásokat alkalmaznak a kényelmes számítógépes munkához. Ha nem lehet a fényviszonyokat megváltoztatni a munkahelyen akkor ajánlott a különböző szűrők és árnyékolók alkalmazása. A képernyő szinte vonzza magára a szennyeződést, ezért rendszeresen tisztítsa meg, hiszen csak így lesz tökéletes az Ön által látott kép.

Fontos a rendszeres időszakonként ismétlődően megtartott pihenő!

A számítógépes munka során szinte mozdulatlanul ülünk hosszú időn keresztül. Nem mozog a fejünk, a testünk és a szemünk mozgása is minimális. Ebből adódóan a folyamatos mozdulatlanság miatt sokkal intenzívebben jelentkezik a fáradtságérzés, az esetleges fájdalomérzet. Tartós számítógép használat során észre se vesszük, de sokkal kevesebbet pislogunk, mint kellene. A gyakori pislogás nedvesíti a szemet, és megvédi a kiszáradástól. A pihenő erre is megoldás, kicsit kizökkent az addigi „belemerült” munkából. Fontos, hogy a pihenő alatt nem azt értjük, hogy a számítógépen feladatok helyett elkezdünk játszani (ugyanabba a távolságba nézünk), hanem felállunk a gép elől és nézünk a helységben távolabbra, akár ha megtehetjük egy kicsit a szabadba is kimegyünk és nyújtózunk egyet, eszünk, iszunk, műkönnyet cseppentünk a szembe, beszélgetünk stb.

 

Milyen speciális szemüvegeket használjunk?

A számítógép képernyőjét mindig megfelelő fókusztávolságban kell tartani. Mivel a képernyőt általában magasabbra és távolabbra helyezzük, mint a szokásos olvasási távolság, így más, különleges szemüvegek lehetnek szükségesek. Ezek alkalmazása különösen fontos azoknak, akik bifokális vagy trifokális szemüveget vagy olvasószemüveget hordanak. A bifokális lencsék fókusztávolságát növelni kell, hogy a magasabb elhelyezésű képernyőt is megfelelően lássuk. Azoknak is szükségük lehet a számítógépes munka során korrigáló szemüvegre, akik általában nem hordanak szemüveget, mert látásuk épp.

Az utóbbi időben megjelent néhány szemüveglencse gyártónak speciálisan a számítógépes munkához kifejlesztett felületkezelése. Az ilyen bevonattal ellátott szemüveglencsék is hozzájárulnak a komfortérzet növeléséhez és a fáradás csökkentéséhez. 

Szükség lesz rá, hogy pontosan jellemezze munkahelye elrendezését ahhoz, hogy a szakember a vizsgálat során kiszámíthassa és demonstrálhassa pontosan milyen látáskorrigáló szemüvegre van szüksége. Ez a vizsgálat abban is segítségére lehet, hogy megtudja mi okozza Önnek a számítógépes munka során tapasztalt kellemetlen érzést szemében, és egy esetleges betegség is diagnosztizálható ezáltal, melyeket jobb minél előbb észrevenni és kezelni.

 

Címkék

Megosztás

Hozzászólások